Binomis màgics: Un joc per escriure contes del confinament

Com? Que no sabeu per on començar? Que és difícil triar entre tantes anècdotes viscudes durant els mesos de confinament?

El 2020, a més de l’any del Coronavirus, és l’any que commemorem el centenari del naixement de Gianni Rodari. Per això us proposem un joc inspirat en les tècniques creatives que trobareu a la seva obra “Gramàtica de la Fantasia”. Es tracta d’una versió del seu binomi fantàstic…

Què heu de fer?

PAS 1. Repartiu a cada infant un foli amb una lletra de la A la Z escrita a cada cara de manera aleatòria. Per exemple, a una cara la lletra M i a l’altra cara la T. Cada foli amb lletres diferents.

PAS 2. Demaneu-los que triïn una de les cares i escriguin un objecte o persona que els recordi, que hagin trobat a faltar o que puguin relacionar amb el confinament d’una manera o altra i que comenci amb la lletra escrita de una de les cares. Per exemple amb la M, Mascareta, Mama, Mestre, Mocador…

PAS 3. Una vegada escrita la paraula hauran de doblegar el foli per tal que no es vegi que han escrit i passar-li al company o companya del costat. No s’hi val mirar! Amb la lletra de l’altra cara hauran d’escriure aquest cop un adjectiu, el que vulguin, relacionat o no amb el confinament. Per exemple amb la T: Trista, Trobada, Tranquil, Tou.

PAS 4. Poseu en comú tots els binomis màgics que hagin sortit: La Mascareta trista, La Mama trobada, El mestre tranquil, El mocador tou. Decidiu quin és el punt de partida que més us agrada, quin resulta més inspirador i comenceu a escriure la vostra història…

“Hi havia una vegada una mascareta perduda en mig del carrer… Mullada, trepitjada, bruta i una mica trencada veia passar a tot de nens i nenes amb mascaretes de colors.”

“El que més li agradava a la Judith és que cada matí, durant el confinament, trobava la mama treballant al menjador de casa…”

“El mestre Ricard, tothom ho sabia, era molt nerviós. Era dels que li agradava tenir-ho tot a punt. I aquell dia, no li funcionava l’ordinador per fer la classe per videoconferència amb els seus alumnes de tercer…”

“Als amos de la fàbrica de mocadors, no s’esperaven gens aquell virus que feia que els mocadors es quedessin garratibats com pedres… havien de trobar una solució.”

Veureu quantes combinacions divertides i interessants surten per començar a escriure el vostre conte sobre el confinament!